C 2000

Gebruik Van C 2000


In Nederland werken ongeveer 85.000 hulpverleners en daaraan gelieerden met C2000. In eerste instantie is C2000 exclusief bestemd voor politie, brandweer, ambulancediensten en bepaalde onderdelen van Defensie zoals de Koninklijke Marechaussee (KMAR).

 

Via het C2000-netwerk kunnen gesprekken worden gevoerd en in beperkte mate data (vooral korte berichten zoals ‘vrij’ of ‘ter plaatse’) worden verstuurd. Eenheden van politie, brandweer, ambulancezorg en Koninklijke Marechaussee gebruiken het netwerk voor de dagelijkse werkafstemming met hun meldkamers. De politie is daarbij de grootste gebruiker. Hulpverleners op straat dragen een portofoon. Met de portofoons kunnen de hulpverleners via C2000 communiceren met de meldkamer. Op de meldkamer zit een centralist die alle oproepen aanneemt en afhandelt. Naar aanleiding van hulpaanvragen van burgers geven de centralisten in de meldkamers eenheden gerichte opdrachten. De eenheden nemen deze opdrachten aan. Zij informeren de meldkamer wanneer zij ‘ter plaatse’ zijn, welke eventuele extra maatregelen of specialisten nodig zijn en wanneer de opdracht is afgehandeld.

Naast portofoons worden er ook mobilofoons gebruikt. Deze hebben dezelfde functie als portofoons, maar zijn vaak ingebouwd in dienstauto’s.

Alle mobilofoons en portofoons zijn uitgerust met een noodknop. Na één druk op deze knop wordt er direct contact gelegd met de meldkamer. Eventueel andere lopende gesprekken tussen sprekers en de meldkamer worden dan verbroken. De hulpverlener staat nu in direct contact met de meldkamer en andere eenheden luisteren automatisch mee.

 

TETRA-standaard

C2000 werkt op basis van de wereldwijde TETRA-standaard. TETRA (Terrestrial Trunked Radio) is in Nederland de standaard voor mobiele communicatie voor de Openbare Orde en Veiligheidsdiensten. In tegenstelling tot GSM is met TETRA directe communicatie mogelijk zonder eerst een toestelnummer te moeten draaien, dus zonder tijdverlies. Op diezelfde basis zijn groepsgesprekken tussen eenheden en meldkamer mogelijk, net als directe communicatie tussen groepen onderling (Direct Mode Operation/DMO). Radiocommunicatie op het C2000-netwerk kan bovendien niet worden afgeluisterd (encryptie) door derden.

 

 

C2000 bestaat uit drie onderdelen:

  • T2000 (TETRA) netwerk voor de spraak- en datacommunicatie. Het TETRA-netwerk is in gebruik bij alle disciplines. Als gesproken wordt over C2000, dan gaat het meestal om T2000.
  • P2000 (Paging) alarmeringsnetwerk (werkt op basis van het Flex-protocol, een standaard voor Paging). Het Paging-netwerk is vooral in gebruik bij brandweerkorpsen en ambulancezorg.
  • C2000 RABS op iedere meldkamer.

Eigendom en verantwoordelijkheidsverdeling

Het communicatienetwerk C2000 is eigendom van de Rijksoverheid. De minister van Veiligheid en Justitie is bestuurlijk verantwoordelijk, mede namens de ministers van Volksgezondheid, Welzijn & Sport en Defensie. Het beheer van C2000 is door het ministerie opgedragen aan de Nationale Politie.

Het tactisch en operationeel beheer, onderhoud en verbetering van het C2000-netwerk is binnen de Nationale Politie in handen van het Meldkamer Diensten Centrum (MDC).